Bulgur z burakiem i papryką

Piękny dzisiaj mieliśmy dzień - idealny na spacer. Najgorsze w takich dniach jeszcze zimowych, a już pachnących wiosną jest smog. Coraz częściej jesteśmy zmuszeni szukać zieleni i tej odrobiny świeżego powietrza, którą ona daje. Całe szczęście, że mieszkamy niedaleko takiego zakątka. A nawet całkiem niedawno dowiedzieliśmy się o miejscu nad stawem, gdzie można dostać smaczne, uwędzone ryby. 

Składniki

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 200 g cukinii
  • mała cebula
  • 150- 200 g buraka
  • 200 g filetu z kurczaka
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • 200 g kaszy bulgur

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek oraz natkę pietruszki drobno posiekać. Papryki oraz cukinię pokroić w kostkę. Buraka obrać i pokroić w małą kostkę. 
Umyć filet z kurczaka, osuszyć i pokroić w kostkę. Ugotować bulgur.

Na woku lub patelni o wysokich brzegach rozgrzać oliwę. Dodać cebulę oraz czosnek. Zeszklić.  

Do cebuli wrzucić pokrojonego kurczaka. Wszystko posypać solą, pieprzem, curry i słodką papryką. Smażyć przez 5 minut, a potem dodać buraki. 

Mieszać od czasu do czasu i smażyć, aż kurczak się zarumieni. Następnie dorzucić papryki i cukinię, potem wszystko razem wymieszać i doprawić. 

Smażyć, aż papryka będzie miękka. 

Na koniec dodać bulgur oraz natkę pietruszki. Wymieszać oraz w razie potrzeby ponownie doprawić solą i pieprzem. Smażyć jeszcze z 5 minut, żeby składniki połączyły się. 

Brak komentarzy