Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

Zostało kilka dni do świąt.. Coraz bliżej końca roku i wszyscy są zabiegani zakupami, świątecznymi zakupami czy po prostu kończeniem projektów jeszcze w tym roku. Jak Wam się udało przetrwać ten czas? Też biegacie i załatwiacie na ostatnią chwilę czy już zapobiegawczo zabraliście się do tego wcześniej?  :)

Składniki

  • 200 g czekolady (gorzkiej lub deserowej)
  • 1 łyżka miodu
  • 500 ml mleka
  • 100 ml śmietany 30%
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania

Do garnka wlać mleko i śmietanę. Dodać połamaną czekoladę oraz miód. 

Pomarańcze dokładnie umyć i zetrzeć odrobinę skórki do garnka z pozostałymi składnikami.

Wszystko powoli podgrzewać, powoli mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gdy czekolada będzie odpowiednio gorąca przelać do szklanek. 

Do dekoracji można ubić śmietanę 30% z łyżeczką cukru pudru na sztywno. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego wycisnąć do szklani z czekoladą. 

Brak komentarzy