Sernik piernikowy

I mamy już początek grudnia, a ja nie wiem jeszcze jak w tym roku uda mi się wszystko upiec. Weekendy spędzam na uczelni, w tygodniu też niestety brakuje czasu na pieczenie. Najwyższa pora na urlop. Czekam, aż spadnie śnieg i nada zimie świątecznej atmosfery, chociaż biorąc pod uwagę moje dojazdy uczelniane lepiej byłoby, gdyby śniegu nie było. Jak to się mówi, będzie co ma być. Ostatnio zabrałam się, za przygotowywanie świąteczno-zimowych przepisów - przyznaję z nieco większym opóźnieniem niż planowałam, ale cóż... ważne, że udało się coś zrobić. A efekt widzicie sami - Sernik piernikowy! 

Składniki

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika

Sposób przygotowania

Żółtka jajek oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem na gładką masę. Cały czas miksując dodać pokrojone w kostki masło, a następnie twaróg sernikowy, aż masa serowa będzie gładka. 

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i powoli dodawać wraz z przyprawą do piernika do masy serowej. Wszystko razem zmiksować. Następnie wsypać skrobi ziemniaczanej. Zmiksować.

Na koniec ubić na sztywno białka i dodać ma masy serowej, delikatnie wymieszać.

Wlać do blaszki nasmarowanej tłuszczem i piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 90 minut.

Brak komentarzy