Zupa dyniowa III

Dzisiaj będzie szybko. Dni coraz krótsze a zadań do wykonania nie ubywa. A i na podyplomowe trzeba zrobić "zadanie domowe"..

Składniki

  • 350 -400 g dyni piżmowej
  • 1/2 cebuli
  • 3 cm imbiru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1-1.5 l bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki curry
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • Grzanki:
  • 1/2 wiejskiego chleba
  • 2-3 łyżki oliwy z chili (lub ziołami)

Sposób przygotowania

Cebulę posiekać w drobną kostkę. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
W garnku rozpuścić masło i dodać cebulę. Smażyć, aż się zeszkli. Dodać dynię i imbir. Wszystko smażyć koło 5-10 minut. Od czasu do czasu mieszając. 

Po tym czasie warzywa zalać bulionem i gotować przez 20-25 minut, mieszając od czasu do czasu. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. 
Dodać curry, pieprz cayenne, sól oraz czarny pieprz. Wymieszać. Następnie wlać śmietanę. Gotować wszystko jeszcze 10- 15 minut. 

W czasie kiedy zupa będzie się gotować pokroić w kostkę chleb. 
Kostki chleba zalać oliwą i delikatnie wymieszać, aby oliwa pokryła każdą kostkę. 
Następnie wszystko wysypać na blaszkę z papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika na funkcji grilla. Piec przez 4-6 minut, w połowie czasu grzanki przemieszać. 

Zupę w misach zasypać grzankami. 


Brak komentarzy