Muffiny z borówkami

Pomimo tego co zawsze pisałam o jesieni - czyli że za nią nie przepadam, tegoroczna jest piękna i ciepła. Teraz mieszkając w nowym miejscu, niedaleko mamy rezerwat przyrody, co pomaga przezwyciężyć nasze lenistwo i korzystamy z pogody przechadzając się po lesie i zbierając liście. Jest pięknie i złoto. Oby zostało tak jak najdłużej, to może i zimę wtedy lepiej zniesiemy? 

Składniki

  • 85 g masła
  • 2 jajka
  • 80 ml mleka
  • 180 g mąki pszennej
  • 75 g cukru
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • szczypta soli
  • 250 g borówek
  • Kruszonka:
  • 50 g miękkiego masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Przepis na 12 muffinów. 
Masło, mąkę i cukier puder dodać do miski. Palcami rozetrzeć masło, aż powstanie kruszonka. Schowaj przykrytą kruszonkę do lodówki. 

Masło rozpuścić i schłodzić. Następnie w dużej misce wymieszać masło z jajkami. Dodać mleko i ekstrakt wanilii. Mieszać, aż wszystko połączy się ze sobą. 

W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. 

Dodać suche składniki do masy maślanej i wymieszać (masa nie musi być całkowicie gładka, może mieć kilka grudek mąki). 

Do foremek wlać łyżkę ciasta, następnie na ciasto w foremce wrzucić kilka borówek i zalać kolejną porcją ciasta i wierz posypać borówkami. 

Na sam koniec wszystkie muffiny posypać wcześniej przygotowaną kruszonką. 

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 20-25 minut, aż będą złote. 

Brak komentarzy