Bruschetta ze szparagami

W październiku zaczynam kolejne studia podyplomowe. Tym razem wybrałam kierunek, który jest zgody z moimi zawodem, który przez przypadek stał się czymś co uwielbiam robić i czym uwielbiam się zajmować. Teraz mam szansę poszerzyć wiedzę i swoje umiejętności. Jedyny minus, że przez rok czeka mnie dojeżdżanie do innego miasta w weekendy czyli zero odpoczynku. Zobaczymy jak mi się uda z tym wszystkim jedno jest pewne czeka mnie niezłe wyzwanie. Szczególnie, że to miasto znam odrobinę ale raczej ze strony jak dojść z dworca głównego do miejsca, w którym odbywały się warsztaty kulinarne. A teraz mam szansę poznać to miejsce z zupełnie innej strony i zupełnie inne miejsca. 

Składniki

  • 1 chleb wiejski
  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1-2 łyżki miodu
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • tymianek
  • oliwa
  • 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania

Chleb wiejski pokroić na kromki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kromki skropić oliwą i piec w rozgrzanym piekarniku do 120°C przez 5-10 minut. Następnie ząbek czosnku przekroić na pół i nasmarować podpieczone kawałki chleba. 

Szparagi umyć i obrać. pokroić na 3 cm kawałki. Na patelni rozgrzać masło, następnie wrzucić szparagi. Smażyć przez 2 minuty, dodać miód, sól, pieprz, oraz tymianek. Wszystko wymieszać i smażyć jeszcze przez 3- 5 minut. 

Tak przygotowane szparagi ułożyć na wcześniej podpieczone kawałki chleba.

Brak komentarzy