Sałatka ze szpinakiem i orzechami nerkowca

I stało się.. przyszła jesień, deszcz i chłód.. Już z drzew spadają liście, dzieci przeskakują przez kałuże a za kilka dni większe miasta będą pełne studentów. Zobaczymy co przyniesie nam ta jesień. Czy złoty kolor liści czekających, żeby je zebrać do kolejnego albumu? A może będzie zwiastunem chłodnej zimy, która długo jeszcze nie przyjdzie? 

Składniki

  • 80 g szpinaku
  • kulka mozzarelli
  • garść suszonej żurawiny
  • 60-70 g orzechów nerkowca
  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • szczypta soli morskiej
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Mozzarellę pokroić w kostkę.
Do miski wrzucić umyte liście szpinaku, pokrojoną mozzarelle, żurawinę oraz orzechy nerkowca. 

Sos:
Wszystkie składniki dodać do małego słoiczka i wymieszać.
Zalać sałatkę i wymieszać. 

Brak komentarzy