Burgery z szarpanej wieprzowiny

Przez ostatni rok tyle w Naszym życiu działo się i tyle pozmieniało, że aż ciężko wyliczyć wszystko. W przerwach między kolejnymi niespodziankami, które  Nam życie sprawiło, raz dobrymi i niestety też tymi złymi musieliśmy sami się odnaleźć i nabrać sił na kolejną rundę walki. Walki.. o siebie.. o nas... o to co jest ważne, a co nie.. I ile więcej spokoju ducha można zyskać ustawiając odpowiednie priorytety i odpuszczając sprawy, które po prostu muszą poczekać na swoją kolej. W tych przerwach dzielnie M. pracował również nad nową odsłoną bloga - a uwierzcie mi przez ten rok niewiele było takich przerw. A czas pokaże co jeszcze Nas czeka. Oby już tylko tego dobrego. 

Składniki

  • Szarpana wieprzowina:
  • 1.5 kg łopatki wieprzowej b/k
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • Surówka colesław:
  • 1/2 główki białej kapusty
  • 1/2 cebuli
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczek octu jabłkowego
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz
  • 6 maślanych bułek

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlać oliwę, dodać słodką paprykę, pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszać.
Do marynaty dodać umytą łopatkę w całości i wmasować marynatę w mięso. 
Łopatkę przenieść wraz z pozostałością marynaty do naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 180°C i piec przez 2.5 h.

W czasie kiedy łopatka będzie się piec, najlepiej przygotować surówkę. 
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na małych oczkach tarki.
Wszystkie warzywa wymieszać dokładnie ze sobą w misce. 
Następnie należy dodać majonez oraz ocet jabłkowy, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszać, tak żeby całość warzyw była pokryta majonezem.
Surówkę wstawić do lodówki na pozostały czas pieczenia mięsa.

Do mięsa przygotować sos BBQ - przepis znajdziecie tutaj lub użyć ketchupu.

Gdy mięso już będzie upieczone, należy wyjąć je z piekarnika, odstawić na 15 minut, aż mięso chwilę ostygnie. 
Następnie dwoma widelcami "szarpać" kawałki (włókna) mięsa. Do szarpanej dodać połowę przygotowanego sosu i wymieszać. 

Bułki przekroić na pół wstawić do piekarnika na funkcji grilla na 3 minuty, aż zarumienią się. Uwaga bułki maślane bardzo szybko można spalić, jeżeli ich się nie przypilnuje. 

Podpieczone bułki posmarować resztą sosu BBQ, a następnie nałożyć coleslawa, następnie szarpaną wieprzowinę i przykryć górną częścią bułki. 


Brak komentarzy