Zapiekanki z dynią

W końcu! Tak strasznie mi brakowało już słońca.. No i proszę wszyscy doczekaliśmy się wiosny. Za chwilę parki zapełnią się spacerującymi osobami, bawiącymi się dziećmi. Zaczyna się czas odskakiwania na boki przez rowerzystami. Ostatnio zastanawiałam się nad upominkami dla naszych gości na ślubie. I tak sobie myślę, że postawimy na coś słodkiego i pysznego.

Składniki

  • 4 pełnoziarniste bułki
  • 60 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g fety
  • 200 g dyni piżmowej
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 50 g masła
  • kilka gałązek rozmarynu
  • oliwa
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Dynię pokroić na kawałki, pomidorki przekroić na pół. Wszystko zalać oliwą, dodać posiekany rozmaryn, sól oraz pieprz. Wymieszać. Odstawić na 30 minut.

Bułki przekroić, posmarować masłem.

Na bułki położyć dynię, szynkę oraz pomidorki koktajlowe. Obsypać posiekanym rozmarynem.

Wszystko zapiec w rozgrzanym piekarniku do 180°C przez 30 minut.

Po wyjęciu zapiekanek wszystko obsypać fetą.

Brak komentarzy