Sernik z malinami

Pyszny sernik na kruchym spodzie, bezowej górze z waniliową masą serową i lekko kwaskowymi malinami w środku, które przełamują słodycz masy serowej! W zimie można korzystać z dostępnych w sklepach mrożonych malin, oczywiście zawsze, w lecie można je samemu zamrozić i zostawić na zimowe wieczory, a w lato używać pięknych, świeżych malin, pełnych promieni słońca. 

Składniki

  • 300 g masła
  • 2.5 szklanki mąki pszennej
  • 1.5 szklanki cukru
  • 1 kg sera sernikowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g malin
  • 250 g cukru pudru

Sposób przygotowania

Rozmiar blaszki: 25 cm x 36 cm

Kostkę masła (200 g) utrzeć z 3 łyżkami cukru. Następnie z 5 jajek oddzielić żółtka od białek. Żółtka dodawać na przemian z przesianą mąką do masła. Dodać proszek do pieczenia. Zagnieść. Podzielić na 2 części i wstawić do lodówki na chwilę. Gdy ciasto się schłodzi, jedną  cześć rozwałkować i położyć na spód blaszki.

Ser:
Do jednego całego jajka wsypać pozostały cukier, miksować, aż powstanie puszysta masa. 100 g masła pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do masy cały czas miksując. Następnie dodać stopniowo ser i wsypywać budynie waniliowe. Na sam koniec miksowania wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Gdy masa już będzie puszysta i gładka, wlać połowę na blaszkę, zasypać malinami i zalać resztą masy.

Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając cukier puder, aż powstanie masa bezowa- położyć ją na wierzch masy serowej i wyrównać łyżką.  Na końcu zatrzeć drugą część schłodzonego kruchego ciasta na masę bezową, aby przykryło całość.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez 60-80 minut, na dolnej półce.

Brak komentarzy