Mięsna lasagne

Każdy od czasu do czasu zasługuje na chwilę łakomstwa..  Najlepsza do tego nadaje się lasagne.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1-1.5 kg pomidorów
  • pęczek bazylii
  • duża cebula
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 g makaronu lasagne
  • 200 g sera żółtego
  • 50 g masła
  • mleko
  • sól morska
  • mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Marchewkę i cebulę obrać, umyć i zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią starte warzywa, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Chwilę podsmażyć, aż warzywa się zeszklą.

Na patelnię dodać mięso mielone i smażyć na średnim ogniu.

Pomidory obrać ze skórki, następnie pokroić w kostkę i dorzucić do mięsa.

Smażyć, aż pomidory rozpadną się i sos zgęstnieje.

Dopraw do smaku solą i pieprzem, na sam koniec wsyp bazylię.

Sos beszamelowy:

Masło roztopić w małym rondlu, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Chwile podsmażyć, aby mąka w sosie nie była surowa. Poczekaj, aż zasmażka nabierze koloru.

Dodaj mleko i mieszaj przez cały czas, aż sos zgęstnieje.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente.

W foremce ułożyć warstwę makaronu, na niego nałożyć warstwę sosu mięso- pomidorowego, następnie sos beszamelowy, kolejna warstwa makaronu, ponownie sos mięsno- pomidorowy i sos beszamelowy.

Po ostatniej warstwie posypać serem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 20- 25 minut.

Brak komentarzy